A magyar (ökölvívó)sport legnagyobb egyéniségének, a háromszoros olimpiai-, főiskolai- valamint kétszeres Európa-bajnok, hétszeres Magyar Bajnok és hétszeres professzionista Európa-bajnok Papp Lászlónak a nevét viseli Hajdúszoboszlón megalakított „Papp László Ökölvívó Akadémia”.


           Sajnos Papp László már nincs közöttünk, de olyan életművet hagyott az utókorra, amellyel, Magyarországon és külföldön egyaránt, nagy tiszteletet vívott ki magának és dicsőséget szerzett hazájának, Magyarországnak. Elsőként nyert 3 olimpiai bajnokságot az újkori olimpiák történetében és elsőként került be eddig egyedüli magyar ökölvívóként az Ökölvívó Hírességek Csarnoka és Múzeum kiválóságai közé, mely szervezet a New York Államban található Canastota-ban működik. Számos kitüntetés, köztük a nemzetközi „FAIR-PLAY” díj birtokosa. Mivel politikai okokból megakadályozták, hogy profi világbajnoki címért mérkőzhessen, a legnagyobb profi szervezet a WBC (World Boxing Council) tiszteletbeli profi világbajnoknak nyilvánította, melyet a profi világbajnoki öv adományozásával hitelesített és a világ legjobb amatőr és profi középsúlyú ökölvívója megtisztelő címmel tüntette ki.

Papp László családja hozzájárulását adta, hogy Hajdúszoboszlón megalakuljon a nevét viselő ökölvívó akadémia, melynek tiszteletbeli elnöke Papp László fia, ifj. Papp László. A Hajdúszoboszlói Papp László Ökölvívó Akadémia elnöke és egyben a szakmai munka irányítója Szántó József mesteredző. Segítői Váradi János világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes ökölvívó és edző, valamint Varga Tamás testnevelő tanár, ökölvívó edző. A városban működő kollégiumban 40-50 tanuló elhelyezésére van lehetőség, akiknek oktatását az edzésekkel összehangoltan végzik, és akik külön kollégiumi nevelő tanár segítségével végezhetik tanulmányaikat.


           Megalakulásunk óta Hajdúszoboszlón rendeztük meg a Magyarország - Anglia felnőtt válogatott csapattalálkozót, rendeztünk továbbá Utánpótlás Olimpiát, valamint, két alkalommal, Ifjúsági Országos Bajnokságot, illetve Női Országos Bajnokságot.


Két alkalommal rendeztük meg eddig a Nemzetközi Felnőtt Papp László Emlékversenyt.


           Hajdúszoboszló számára kiemelt jelentőségűek ezek a rendezvények, mivel Magyarország illetve a résztvevő országok sportszerető közönségének figyelmét városunkra irányítja. 


           Hajdúszoboszló napjainkban mintegy 24 ezer lakosú, mediterrán hangulatú fürdőváros, amely a nyári turisztikai főszezonban megpezsdül, s belföldi és külhoni vendégek tömegével népesül be. A település fürdőjének gyógyhatású termálvize már nyolc évtizede vonzza a gyógyulni, pihenni, szórakozni vágyó százezreket! Európai szinten is kiemelkedő strand- és termálfürdője, Aquparkja, szállodái és panziói az elmúlt években rászolgáltak a fürdővendégek szeretetére. A szolgáltatások egyre bővülnek, a gyógy turizmus egyre virágzóbb, s mind többen fáradoznak azért, hogy a sportolási lehetőségek is bővüljenek, s a színvonalas kulturális programok mellett rangos sportesemények is megrendezésre kerüljenek a városban. A fürdő hatalmas (30 hektáros) parkosított területén csónakázótó, gyermekjátszótér és sportcentrum is várja a látogatókat, ahol strandröplabdázni, lábteniszezni, ping-pongozni, strandfocizni, teniszezni és streetballozni is lehet. 2008 elején elkészült egy fedett műfüves pálya is. A tanmedencével és egyéb kiszolgáló helyiségekkel ellátott fedett Árpád-uszoda és a Városi Sportház ugyancsak várja a városba edzőtáborozni készülő sportolókat, egyesületeket. A sportrepülőtéren több mint két évtizede rendeznek ejtőernyős-versenyeket, nemzetközi vitorlázórepülős erőpróbákat, hőlégballon-bemutatókat. A fürdő melletti repülőtér ad otthont nyáron sok zenés, szórakoztató programnak, kirakodóvásároknak és a város napi birka- és slambucfőző örömnapnak. A Hajdúszoboszlói Nyár rendezvényeinek ékességei a Folk-hétvége, a Dixieland-napok, a Kösely - kupa lovasverseny, a különböző parádés felvonulások. Szoboszlói négy parancsolat: Gyógyulj, pihenj, sportolj, szórakozz Hajdúszoboszlón!


© - PAPP LÁSZLÓ ÖKÖLVÍVÓ AKADÉMIA

info(kukac)papplaszloakademia.hu