Papp László a Hegyvidék Díszpolgára 2014.09.22.

2014-10-07 23:23:57




A Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete, posztumusz díszpolgári kitüntetésben részesítette Papp Lászlót. Az elismerést a háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó fia, ifjabb Papp László, a MOM Kulturális Központban megtartott ünnepségen vette át.

papp17

Ifj. Papp László és Pokorni Zoltán polgármester


Papp László egészen haláláig, negyvenkét éven keresztül élt a Hegyvidéken. Ezer szállal kötődött a XII. kerülethez, kezdő sportolóként a Magyar Optikai Művek ökölvívó szakosztályához került. Már pályája elején rendszeresen eljárt a Normafára futni, ahogyan szövetségi kapitányként sem lett hűtlen a kerülethez: tanítványai állóképességét a Normafán alapozta meg, ahol kezdeményezésére – egy azóta megszűnt – ökölvívó edzőtábor is létesült. Munkásságát, a sportban elért sikereit és emberi tulajdonságait a Hegyvidéki Önkormányzat a posztumusz díszpolgári cím odaítélésével ismerte el, a kitüntető címet fia, ifjabb Papp László a MOM Kulturális Központban megtartott ünnepségen vette át.

 A rendezvényen Novotny Zoltán mindenekelőtt a Hegyvidék nemrégiben elhunyt díszpolgára, Sándor Károly alakját elevenítette fel. A sportújságíró az egyperces gyászszünetet követően elmondta, ritkán fordul elő, hogy egy díszpolgár-avatás kapcsán egyszerre két kiváló sportolóra emlékezhetünk. Mint Novotny Zoltán kiemelte, külföldön Puskás Ferenc és az aranycsapat mellett a háromszoros olimpiai bajnok Papp László minden idők legismertebb és legnépszerűbb sportolója. „Bálvány volt, mégis közvetlen és rendkívül szerény ember” – emlékeztetett Novotny Zoltán.

„Istenek ajándéka, sport!” – idézte az újkori olimpiákat életre hívó Pierre de Coubertin szavait N. Pál József irodalomtörténész, aki laudációjában arra hívta fel a figyelmet, hogy Papp László az egyik legősibb sportágban, a már a görög időkben is népszerű ökölvívásban alkotott maradandót.

 „Papp László a sport isteni és közösségi részét képviselte” – hangsúlyozta N. Pál József hozzátéve, hogy nem csak sportolóként, hanem emberként is a legkiválóbb volt, bölcs, jellemes és előrelátó. Megértette, hogy jobb megalázottnak lenni, mint másokat megalázni, így tudta feldolgozni azt a számára rendkívül fájdalmas döntést, amikor a hatalom nem engedte a profi világbajnoki címmérkőzésen ringbe lépni. Profiként 1957-től 29 találkozóból huszonhetet megnyert, kettő döntetlennel végződött, azaz veretlen maradt.

 papp20

Ifj. Papp László, Papp Lászlóné, Pokorni Zoltán polgármester és dr. Váczi János alpolgármester


Nemzedékek nőttek fel Papp László sikerein, sokak számára meghatározó élmény volt a pályafutása – fejtette ki Pokorni Zoltán, aki szerint Papp László a nemzeti identitás fontos része. „Van egy csillag az égen, akit szerettünk volna közelebb hozni” – okolta meg a posztumusz díszpolgári cím adományozását a polgármester emlékeztetve arra, hogy Papp László szakmunkástanulóként lett sportoló a MOM-ban, később az Óra utcában lakott, és rendszeres vendége volt a Normafának. „Büszkék vagyunk arra, hogy Papp Lászlót a kerület díszpolgárai közé fogadhatjuk” – húzta alá Pokorni Zoltán. Mindehhez ifjabb Papp László annyit tett hozzá, megtisztelő, hogy a kerület méltónak találta édesapját a díszpolgári címre.


Forrás Hegyvidéki Önkormányzat

Fotók: Sárközy György





© - PAPP LÁSZLÓ ÖKÖLVÍVÓ AKADÉMIA

info(kukac)papplaszloakademia.hu